Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 13:05 - Безплатни прегледи за витилиго ще се провеждат в Стара Загора
Автор: bezplatnipregledi Категория: Новини   
Прочетен: 1549 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.06.2012 13:09


На 25-ти юни 2012 г  за първи път в България ще се отбележи Световен ден на витилиго. Този ден ще бъде отбелязан в Стара Загора като Доц. Евгения Христакиева и д-р Виолина Тодева предоставят възможност да бъдат осъществени безплатни прегледи, осигуряване на информация за заболяването, насочване за провеждане на изследвания, стартиране на лечение. Фирма Avene ще предложи обучение за поставяне на коригиращ грим, както и предоставяне на мостри за оптимална слънчева защита. Мястото, където ще могат да се осъществят консултациите е Клиниката по Кожни и Венерически Заболявания в град Стара Загора.

Счита се че общият брой на хората с витилиго по цял свят е около 100 милиона души. Честотата на това заболяване в България не е известна, но се предполага че засяга около 1-2% от българското население. Голяма част от хората с витилиго все още не са потърсили консултация с лекар и е възможно да са засегнати повече хора.

Най-характерната особеност на витилигото е поява на тебеширено или млечно бели петна по кожата. Появата на тези петна започва от по-силно пигментираните участъци от кожата, каквито са гърба на ръцете и ходилата, лицето, гениталиите, ареолите на гърдите. Обикновено летния сезон с пигментиране на кожата става причина човек да забележи появата на бели петна.

Витилигото е заболяване, за което не се знае достатъчно. Погрешно е и схващането за заразност на заболяване. Хората с витилиго страдат от лошо отношение от околните, срещат неприветливи погледи, в някои страни получават дори и по-лошо медицинско обслужване. Ето защо витилигото може да бъде причина за ниско самочувствие, социална изолация, дискриминация на работното място, проблем в сексуалното общуване, депресия, тревожност, нарушено качеството на живот. Особено много страдат хората, при които се засягат видимите части като лице и ръце, както и тези с по-тъмна кожа, защото при тях е по-ярко открояването между засегната и незасегната кожа.

Целта на Световният ден на витилиго е да се изгради глобална осведоменост на хората по цял свят за заболяването витилиго и да се премахнат многобройните заблуди, които все още съществуват за витилигото.

Идеята за създаване на Световен ден на витилиго се дължи на създателя на мрежата Витилиго Приятели - Стив Хорагадон, след него тази идея е разработена и завършена от Ого Мадоузи, нигерийка, която страда от витилиго и която е основател и Изпълнителен директор на Фондация за подкрепа и информираност на хора с витилиго.

За да могат всички да окажат подкрепа към хората с витилиго Фондация с нестопанска цел за финансиране на проучвания при витилиго е създала уебстраница - www.25june.org. След като се съберат необходимите гласове ще се апелира пред Организацията на обединените нации, за запознаване със заболяването витилиго, насочване усилията за лечение и обучение на лекари, както и 25-ти Юни да се отбелязва всяка година като Световен ден на витилиго.

 

Лица за контакт:

д-р Виолина Тодева

e-mail: violina_todeva@abv.bg

gsm: 088-7-851-865

доц. д-р Евгения Христакиева

e-mail:ehristakieva@gmail.com

gsm: 088-9-431-106

 



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031